Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba povolila textové zprávy z mobilů do USA, problémem je vysoká cena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Havana - Kubánci mohou od pátku posílat krátké textové zprávy do Spojených států ze svých mobilních telefonů. Neočekává se ale, že nově zpřístupněnou službu budou příliš využívat, je totiž pro ně dost drahá.

Kubánská státní telekomunikační společnost (Etecsa) dosud posílání textovek z telefonů do USA neumožňovala, Kubánci mohli do Ameriky posílat esemesky jen přes mobilní webové aplikace.

Jedna SMS přes mobilní telefon do USA bude stát, stejně jako do jiných zemí, 0,6 kubánského konvertibilního pesa. Jedno toto peso odpovídá jednomu dolaru a průměrný plat na Kubě je asi 30 dolarů (650 Kč).

"Tahle služba už je totálně zastaralá, kdyby radši rozšířili a zlevnili internet," komentovali někteří Kubánci nové oznámení firmy Etecsa. "Je to dobré, ale pro většinu z nás příliš drahé, lepší je posílat sms přes internet," uvedl další.

Telekomunikační sektor je jednou z oblastí, které nejvíce pomohlo oteplení vztahů mezi Havanou a Washingtonem od prosince 2014. Za tři roky podepsala státní kubánská firma Etecsa smlouvy s řadou amerických firem, například s Verizonem či AT&T.

V létě 2015 se v Havaně otevřelo první veřejně dostupné připojení k bezdrátovému internetu na Kubě. Dnes jich je v zemi asi 250. Až letos na jaře začala firma Etecsa nabízet domácí internet, pro obyčejné Kubánce je ale příliš drahý.

Témata:  Kuba SMS internet mobily

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy