Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrhlý kanadský trenér zneužíval mladé lyžařky, má si odsedět 12 let

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Québec - Bývalý trenér kanadské mládežnické reprezentace ve sjezdovém lyžování Bertrand Charest dostal 12 let za sexuální zneužívání mladých svěřenkyň. Soudce při vynášení verdiktu kritizoval kanadskou lyžařskou federaci. Muž má již část trest za sebou, za mřížemi je od roku 2015.

Soud uznal Charesta (52) vinným v 37 případech z 57, v kterých byl obviněn. Jeho nejmladší oběti bylo dvanáct let.

Dívky zneužíval v letech 1991 až 1998, všechny až na jednu byly mladší 18 let. "Takové chování je nepřijatelné v roce 2017, nebylo v roce 1998, ani v padesátých letech, prostě nikdy," uvedl soudce Sylvain Lepine.

Vyzdvihl odvahu obětí vypovídat. "Oznámit krádež nebo podvod je určitě snazší než ohlásit sexuální napadení," řekl soudce.

Naopak kanadské lyžařské federaci vytkl, že selhala v roli ochránce mladých dívek. "Rodiče jim (federaci) svěřili jejich bezpečnost. Lyžařská federace raději zavřela oči, těm ženám nevěřila a skrývala pravdu," uvedl Lepine.

Témata:  sexuální zneužívání Kanada

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy