reklama

Pence má 17. prosince přijet do Izraele, odkud zamíří do Egypta, kde se má sejít s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Agentura Reuters dnes citovala z prohlášení mešity Al-Azhar, podle nějž imám Al-Azharu šajch Muhammad Ahmad Tájib odmítl žádost USA o setkání s Pencem. Mělo se konat 20. prosince.

Koptská komunita dnes oznámila, že podobě se zachová i Tavadros II. Trumpovo středeční oznámení o Jeruzalému je podle koptů projevem "opovržení miliony Arabů".

Trump dal pokyn k přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma a rozešel se tak se svými předchůdci. Status Jeruzaléma je citlivé téma a podle zbytku světa se o jeho statusu má jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech. V pátek se konaly v muslimském světě bouřlivé protesty, při nichž zahynul jeden člověk a množství lidí bylo zraněno.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který s Trumpem také nesouhlasí, dnes vyzval muslimy, aby při svých protestních akcích zachovali klid a jednali v souladu s právem a demokracií. Na palestinských územích i v Turecku protesty pokračovaly i dnes. "Osud Jeruzaléma nemůže být ponechán státu, který palestinskou zem okupuje od roku 1967 bez ohledu na právo a morálku," řekl Erdogan.

Protesty se neomezují jenom na muslimský svět. Na jihu Švédska v Malmö se sešlo asi 200 lidí a provolávali protižidovská hesla. Ministryně zahraničí Margot Wallströmová k tomu uvedla, že volat po smrti Židů je "naprosto nepřijatelné".