Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský server se ironicky omluvil a zveřejnil aktualizovaný seznam novinářů u separatistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajinský server centra Mírotvůrce opět provokuje. Dnes se ironicky omluvil za to, že 10. května zveřejnil "zastaralý" seznam novinářů akreditovaných u proruských separatistů na Donbasu a umožnil stažení "aktualizovaného" seznamu.

Server o sobě tvrdí, že pátrá po činech ohrožujících ukrajinskou národní bezpečnost i bezpečnost celého světa. Zveřejnění seznamu vyvolalo rozhořčenou reakci především dotyčných novinářů, kteří obvinění ze spolupráce se separatisty odmítli. Kritika se ozvala i z řad ukrajinských činitelů a rovněž od Evropské unie.

"Po zveřejnění jsme viděli, jaký veřejný zájem a diskuse seznam vyvolal. Mnozí novináři od nás požadovali omluvu a my jsme nakonec pochopili proč. Z tohoto důvodů se kolektiv centra upřímně omlouvá, neboť se ukázalo, že seznam skutečně není nejčerstvější. Jde o to, že... byl získán od takzvané ministryně propagandy teroristické organizace 'DLR' Jeleny Nikitinové v prosinci 2015 a obsahoval jen něco přes 4000 položek," uvádí se ve zprávě umístěné dnes na webu Mírotvůrce.

Centrum pak tvrdí, že disponuje "čerstvějším" soupisem z letošního února, který má od náměstka Nikitinové a který obsahuje 5412 záznamů. Je v něm prý, kromě "místní proruské teroristické sebranky", 2082 ruských a 1816 zahraničních novinářů.

I nový soupis obsahuje jména spojená s Českou republikou. Je mezi nimi rovněž několik koordinátorů organizace Člověk v tísni působících na Ukrajině. Některá jména se v seznamu opakují.

Ruská média spojují Mírotvůrce s týmem ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova. Sám Avakov ostře odsoudil novináře akreditované u separatistů, připomněla dnes agentura Unian. "Považuji za nepřijatelné a nemorální mít jakékoliv kontakty se samozvanými okupačními úřady," zdůraznil ministr minulou sobotu.

Témata:  Ukrajinská krize novináři Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy