reklama

Parlament plánuje vyslechnout několik aktivistů, akademiků a maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó ve čtvrtečním jednání nazvaném "Situace v Maďarsku". Zasedání následuje poté, co se vyhrocuje neshoda mezi Evropskou unií a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který kritizuje blok za jeho přístup vůči uprchlíkům a požadovaným kvótám.

"Maďarská vláda již byla přítomna na několika podobných slyšených, proto můžeme s jistotou říci, že tato zasedání připomínají kombinaci středověkých honů na čarodějnice a připravenému komunistickému procesu," uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v pondělí před budovou Parlamentu v Bruselu.

"Jestliže víte, jak vypadali hony na čarodějnice, pak vás toto bruselské chování nepřekvapí. Jestliže si pamatujete na komunistické politické procesy z minulého století, pak to samé naleznete i dnes v jádru Evropského parlamentu," dodal Zoltán Kovács. Podle něj nebyla vláda ještě informována o tom, co přesně bude tématem diskuzí.

"Ať už to bude cokoliv, jsme dobře připraveni a nehodláme ustoupit," řekl mluvčí. "Nebyl nám dodán žádný program, agenda ani průběh a informace o jednání, nicméně jsme pevně přesvědčení o tom, že se jedná o další z pokusů evropské unii narušit suverenitu a vnitřní záležitosti Maďarska," tvrdí Kovács.