Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouliční boje v Bejrútu: Policie rozháněla divoký protest proti Trumpovi

Libanon
Libanon
Foto: Pixabay

Bejrút - V Libanonu se konala další demonstrace proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Tentotkrát byla situace obzvlášť vyhrocená, policie nasadila slzný plyn a vodní děla.

Někteří z účastníků shromáždění nesli palestinské vlajky, rozdělávali ohně a házeli na policisty kamení. Policie zabarikádovala ulici vedoucí k velvyslanectví, jež je na severu Bejrútu. Dnešní protest se uskutečnil několik set metrů od ambasády a pálily se při něm izraelské a americké vlajky i figurína Trumpa.

V Libanonu žije na 450.000 potomků Palestinců, kteří odešli ze svých domovů po vzniku Izraele. Tvoří téměř desetinu obyvatel Libanonu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který odjel jednat do Evropy, řekl před odletem, že je připraven bránit Trumpovo rozhodnutí. "Předložím izraelskou pravdu beze strachu a s vysoko zdviženou hlavou," řekl Netanjahu, jehož dnes čeká setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a v pondělí s ministry zahraničí Evropské unie.

Témata:  Libanon Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.