Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus zika hlavně v USA? Washington hlásí nakažení u 157 těhotných žen

Komár
Komár
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) dnes informovalo, že je v USA nakaženo virem zika 157 těhotných žen. Kongres se zatím neshodl na částce, která by měla být vynaložena na boj s virem.

Zika u lidských plodů předčasně ukončuje růst mozku. Virus přenáší komár druhu Aedes aegypti vyskytující se především v latinskoamerických a karibských zemích. Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde se podle odhadů nakazilo na 1,5 milionu lidí a do dubna bylo potvrzeno 5092 případů mikrocefalie.

Podle CDC je dalších 122 případů v zámořských územích USA. Agentura AP napsala, že jde o trojnásobný nárůst případů od minulého týdne. Příčinou může být změna metody registrace případů.

Ještě do minulého týdne se registrovaly ty ženy, u nichž byl virus nalezen v krvi a zároveň se u nich objevily symptomy. Od minulého pátku ale CDC započítává do statistik všechny ženy s virem v krvi bez ohledu na symptomy.

Témata:  virus Zika USA komáři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.