Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propagandistická velmoc? Čína každý rok vyšle půl miliardy zpráv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Peking – Čína patří mezi země, které jsou často kritizovány kvůli porušování lidských práv. Britský deník The Guardian nyní upozornil na studii, podle které čínská vláda každoročně na internet vyšle téměř 500 milionů propagandistických zpráv.

Studie, kterou provedli výzkumníci z Harvardovy univerzity, tvrdí, že státní úředníci na internet posílají obrovské množství provládních příspěvků.

Analýza zkoumala téměř 43 800 příspěvků a zjistila, že 99,3 % z nich byly dílem vládních pracovníků, které zaměstnává více než 200 agentur.

Výzkumníci, kteří analýzu provedli, se domnívají, že jsou tyto příspěvky na internet posílány nárazově – ve chvílích, kdy z nějakého důvodu hrozí protesty lidí. Dle jejich názoru takovýchto příspěvků čínská vláda využívá k tomu, aby odvedla pozornost lidí od problémů.

Jak deník vysvětluje, studie byla založena na souboru dokumentů, které unikly z vládního propagandistického úřadu ve východní Číně. Tvrdí, že asi polovina ze 488 milionů propagandistických zpráv se každoročně objeví na vládních stránkách. Zbytek je posílán na sociální sítě.

Tyto příspěvky navíc nejsou politicky zaměřené, jak by se mohlo předpokládat, ani neobhajují vládní politiku. Zaměřují se spíše na pozitivitu a povzbuzení obyvatel, aby se předešlo možné kritice a negativní náladě. Podle studie je „odvedení pozornosti chytrou strategií kontroly informací".

Témata:  Čína sociální sítě Harvardova univerzita

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy