Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu trápí rozmary počasí. V Německu se připravují na povodně, Itálii a Británii pokryl led

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - V Německu po víkendovém přívalu sněhu dnes hrozí v některých částech povodně. Situace je vážná predevším ve spolkových zemích Porýní-Falc a Sársko. Británii a v Itálii zůstaly dnes kvůli náledí a sněhu zavřeny stovky škol.

Tající sníh v kombinaci s trvalým deštěm jsou příčinou vzedmutých hladin řek a potoků, oznámila německá meteorologická služba DWD. Povodňové centrum v Trevíru (Trier) počítá s nepřetržitým stoupáním hladiny řeky Sáry až do úterního rána, ale neočekávají se rozsáhlé povodně, které by způsobily větší hmotné škody. Hladiny stoupají také ve spolkové zemi Dolní Sasko a na jihu Německa.

Po sněhové kalamitě se dnes postupně vrací k normálu provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Dnes ještě bylo kvůli náledí a sněhu zrušeno 77 letů, ale ještě v neděli to bylo 405. Dvě stovky pasažérů na frankfurtském letišti nedobrovolně přenocovalo na polních lůžkách. Cestující by měli i dnes počítat i se zpožděním některých letů. Podobná je situace na mnichovském letišti. V neděli tam bylo zrušeno 185 z 1000 letů, dnes jich má být zhruba 50.

V Rakousku vydal tamní meteorologický institut ZAMG varovaná před silným větrem. Na horách může dosáhnout síly orkánu, tedy rychlosti 120 až 150 kilometrů za hodinu. V Tyrolsku nebo Vorarlbersku rovněž platí vysoké stupně nebezpečí lavin.

Sníh a led způsobily problémy v železniční i silniční dopravě na severu Itálie. Některé regiony od víkendu hlásí silné sněžení, které zasáhlo dokonce i Benátky. Kvůli náledí musela být uzavřena část dálnice mezi Turínem a Savonou. V některých provinciích Toskánska dnes zůstaly zavřené školy kvůli očekávanému dalšímu sněžení. Bouře si vyžádaly přerušení provozu některých trajektů, například mezi Neapolí a ostrovy Capri a Ischia. Nepříznivé počasí se přitom posouvá dál na jih.

Stovky škol dnes zůstaly kvůli sněhu a náledí zavřené také v Británii. Úřady druhého největšího britského města Birminghamu dnes nechaly zavřené všechny městské školy a přerušen by i provoz hromadné dopravy.

Energetická společnost Western Power Distribution, která distribuuje elektřinu v centrální a jihozápadní Anglii a ve Walesu, dnes musela za posledních 24 hodin obnovovat dodávky proudu více než 100.000 domácnostem. Trpělivosti se museli obrnit i lidé, kteří míří z Francie do Británie. Trajekty hlásí kvůli špatnému počasí zpoždění až 90 minut.

Témata:  počasí Německo Velká Británie sníh

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy