Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin podepsal v Egyptě smlouvu na výstavbu jaderné elektrárny

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Káhira - Ruský prezident Vladimir Putin dnes zavítal do Káhiry. Stalo se tak u příležitosti podpisu dohody o ruské výstavbě jaderné elektrárny v Egyptě. V rámci Putinovy návštěvy se obě země dohodly také na obnově přímého leteckého spojení.

Společnost Rosatom, která zařízení vybuduje, oznámila, že komplex bude mít čtyři jaderné reaktory o 1200 megawattech a projekt bude stát až 21 miliard dolarů (456 miliard Kč). Egyptský tisk podle agentury AFP hovoří až o zhruba 30 miliardách dolarů. Většinu částky si Káhira půjčí od Moskvy. Elektrárna by měla být vybudována do roku 2028 až 2029.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a Putin se již v roce 2015 dohodli na tom, že Rusko pomůže Egyptu vybudovat jeho první atomovou elektrárnu. Egypt za Sísího vlády s Ruskem intenzivněji spolupracuje i ve vojenské oblasti. Existuje předběžná dohoda, podle níž Egypt ruským vojenským letadlům umožní používat egyptské vojenské základny.

Přímé letecké spojení do Egypta Rusko přerušilo v roce 2015 po teroristickém útoku na letadlo. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že Rusko je připraveno podepsat příslušnou dohodu tento týden. Lety by mohly mezi Moskvou a Káhirou být obnoveny počátkem února.

V Káhiře je od neděle také palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který přijel jednat se Sísím rovněž o Jeruzalému. Palestinci stejně jako Egypt a zbytek muslimského světa rovněž kritizují Trumpovo rozhodnutí. Muslimové proti tomu od pátku demonstrují a palestinské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že od pátku bylo při protestech zraněno přes 1100 Palestinců a asi 200 jich izraelští vojáci zatkli. V pátek a sobotu přišli o život podle palestinských zdrojů čtyři lidé.

Témata:  Vladimír Putin Egypt Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy