reklama

Rozhodnutí ministerstva obrany vstoupí v platnost 1. ledna, oznámil dnes ve Washingtonu armádní mluvčí David Eastburn. Trump v srpnu podobnou praxi zakázal a vyzval Pentagon, aby se vypořádal s transgenderovými osobami, které už v armádě aktuálně slouží.

Tomuto rozhodnutí předcházely dva soudní procesy, v nichž federální soudci Trumpův zákaz zrušili. Jedno ze soudních rozhodnutí navíc Pentagonu ukládalo, aby s přijímáním transgenderových osob začal právě 1. ledna 2018.

Vláda se odvolala a žádala, aby ministerstvo obrany Trumpův příkaz respektovalo do rozhodnutí soudu vyšší instance. Pentagon však dnešním oznámením žádost Bílého domu ignoroval.

Ani přes toto rozhodnutí nebudou mít osoby, které absolvovaly změnu pohlaví, cestu do řad armády snadnou, varují odborníci. Musejí doložit potvrzení lékařů, že byly ve svém zvoleném pohlaví v posledních 18 měsících "klinicky stabilní" a nevykazují známky významnějšího sociálního nebo profesního postižení.

Podobná kritéria Pentagon uplatňuje i v jiných případech, například při projednávání žádostí osob s bipolární afektivní poruchou nebo jiným psychickým postižením.