Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Erdogan varují: Uznání Jeruzaléma destabilizuje Blízký východ

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Ankara/Káhira - Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako metropoli Izraele vede k destabilizaci situace na Blízkém východě. Shodují se na tom prezidenti Ruska a Turecka.

Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci, kterou uspořádal společně se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem v Ankaře. Turecký prezident potvrdil, že v otázce Jeruzaléma a posledních kroků Spojených států sdílejí obě země stejný názor. Dodal, že oba prezidenti budou nadále v úzkém kontaktu ohledně vývoje situace.

Putin už dříve řekl, že „všechny kroky, které předcházejí možnou dohodu mezi Izraelem a Palestinci, jsou kontraproduktivní a destabilizující". Ruský prezident zároveň vyzval k "okamžitému obnovení přímých izraelsko-palestinských rozhovorů o všech sporných otázkách, včetně statusu Jeruzaléma", uvedla podle oficiálního simultánního překladu z ruštiny do arabštiny agentura AFP.

Trumpovo rozhodnutí o jednostranném uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele kritizovalo mezinárodní společenství, zejména arabské země, kde vypukla série protestů. Od středy si střety na palestinských územích vyžádaly životy čtyř Palestinců a více než tisícovku zraněných.

Íránský ministr obrany Amír Hátamí dnes řekl, že tento krok urychlí zničení Izraele a dvojnásobně posílí jednotu muslimů. Šéf generálního štábu íránské armády označil Trumpovo rozhodnutí za hloupé. Podle něj to lze brát jako začátek nového palestinského povstání.

Putin v Turecku završil dnešní bleskovou cestu, kterou zahájil v Sýrii a v níž pokračoval přes Egypt. V Sýrii ohlásil počátek stahování ruských sil v zemi, kde pomohly v tamější občanské válce udržet režim prezidenta Bašára Asada. V Egyptě pak obě země uzavřely významnou dohodu, podle níž Rusko vybuduje v této africké zemi první jadernou elektrárnu. Putinova návštěva v Turecku pak byla příležitostí k doladění dohody o ruské dodávce obranného raketového systému S-400.

Témata:  Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Donald Trump Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy