Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský obchod musí zavřít, neprodával vepřové ani víno

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Před časem se s velkou slávou otevřel v hlavním městě Francie supermarket, který avizoval, že prodává pouze halal potraviny vyhovující dietě vyznavačů islámu. Nyní však soud rozhodl o tom, že obchod nesplňuje podmínky. Prodejna tak musí zavřít, nebo do své nabídky zahrnout i další "nemuslimské" věci, jako je vepřové a alkohol.

Podle soudu porušil supermarket Good Price ve čtvrti Colombes podmínky nájmu, když slíbil, že bude dodávat základní potraviny pro všechny. Místní nemuslimská komunita si stěžovala zejména na to, že v prodejně nemohou naleznout všechny potřebné základní suroviny pro svou každodenní potřebu.

Supermarket se propaguje jako místo, kde najdete halal potraviny. Tímto termínem se označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Islám však neurčuje pouze to, co s mí věřící konzumovat, ale například i to, jakým způsobem má být jídlo upraveno nebo zvíře poraženo. Během rituální porážky je zvíře položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla, a to jedním tahem nože. V případě, že dojde k usmrcení zvířete jinak než podříznutím nebo ve jménu Alláha, je maso považováno za znehodnocené.

Starostka Colombes, Nicole Goueta, osobně zašla do prodejny poté, co si zejména starší občané stěžovali, že nemají přístup k základním potravinám. Supermarket Good Price nahradil krachující podnik v oblasti, pro mnoho starších lidí je jediným místem, kde si mohou opatřit nákup potravin a dalších potřeb.

"Starostka osobně požádala provozovatele, aby sortiment rozšířil i o další nehalalové věci, jako je vepřové nebo alkohol. Majitel to však odmítl," řekl mluvčí radnice Jerome Besnard. "Chceme z města udělat sociální, kulturní a národností mix. Nechceme místa, kam mohou pouze muslimové, nebo je určeno jen pro muslimské potřeby," řekl Besnard.

Majitel provozovny však argumentoval tím, že se jedná o byznys. Viděl díru na trhu a poptávku po halal potravinách, proto se rozhodl ji zaplnit. Podle jeho právníka nepatří víno a alkohol k základním potravinám. Ve Francii, která je známá jako národ vášnivých vinařů, však jeho slova nenašla mnoho pochopení.

Témata:  muslimové jídlo Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy