Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může za zkázu ponorky korupce? Argentina požádala Německo o údaje k její opravě

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Argentinský parlament vyšetřuje podezření z korupce v případě generální opravy ponorky, která se 44 lidmi na palubě zmizela před měsícem v jižním Atlantiku. Podezření na korupci má i argentinský ministr obrany Oscar Aguad, podle něhož se už dříve objevila stížnost u soudu.

Parlamentní komise se obrátila na německé ministerstvo vnitra kvůli informacím o dvou německých firmách, které se podílely na opravě baterií ponorky. Právě ty mohly být příčinou nehody.

"Existuje podezření na úplatky za účelem získání zakázky na opravu ponorky San Juan, máme podezření, že v tom figurují německé firmy," řekla Cornelia Schmidtová-Liermannová, která předsedá komisi pro zahraniční záležitosti argentinského parlamentu. Dodala, že podezření se týká výměny baterií. Právě s nimi hlásila ponorka problém při svém posledním kontaktu se základnou 15. listopadu.

Německé ministerstvo vnitra v neděli potvrdilo, že dostalo žádost o informace od argetinského parlamentní komise. Ta reagovala na zprávy německé veřejnoprávní televize ARD o možné korupci v případě získání zakázky na opravu ponorky San Juan. Té se měla podle jejího bývalého zaměstnance dopustit německá firma Ferrostaal, která ale obvinění odmítla.

Druhou německou společností, kterou španělský deník El País v této souvislosti jmenoval jako podezřelou, je firma EnerSys-Haker, vyrábějící baterie. Ta se zatím ke kauze podle španělského deníku nevyjádřila.

Jména dvou firem už dříve přinesla bavorská rozhlasová a televizní stanice Bayerische Rundfunk. Podle ní Ferrostaal a EnerSys-Hawker získaly kontrakt za 5,1 milionu eur (asi 133 milionů Kč) na 964 baterií a měly údajně kvůli tomu dát úplatek.

Do služby argentinské armády byla ponorka zapojena v roce 1985 a v letech 2007 až 2014 prošla generální opravou, která se vlekla kvůli nedostatku financí z argentinského rozpočtu.

Podle posledního hlášení, které velitel ponorky vyslal na základnu před zmizením 15. listopadu, se ponorce dostala do ventilace k bateriím voda. Ta způsobila zkrat a požár baterií. Ponorka ještě hlásila, že pokračuje v plavbě na oddělený pohon. Podle expertů mohl požár spotřebovat větší množství vzduchu a mohlo dojít k implozi, což je opak exploze a znamená zhroucení objektu do sebe kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků.

Témata:  Argentina Německo korupce ponorky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy