Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přemalovat Biľaka na rudo není zločin, rozhodl soud

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Soud ve Svidníku zamítl obžalobu výtvarníků Petera Kalmuse a Ľuboše Lorenze, kteří loni natřeli na rudo a opatřili nápisem "svině" pomník zesnulého vysoce postaveného komunisty Vasiľa Bilaka

Soudce dnes rozhodl, že nejde o trestný čin poškozování cizí věci, ale o přestupek, a předal případ okresnímu úřadu, uvedl server Bardejovský Korzár. Prokurátor proti usnesení soudu podává stížnost.

Výtvarníkům v případě prokázání viny hrozilo až roční vězení. Nicméně prokurátor navrhoval podmíněný trest a žádal uhrazení škody Komunistické straně Slovenska (KSS).

Obhájce, bývalý ministr vnitra a spravedlnosti Daniel Lipšic hájil čin výtvarníků jako nutnou obranu, neboť dvojice chtěla zabránit spáchání trestného činu propagace zločinného komunistického režimu.

Témata:  Vasil Biľak soudy Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy