Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se chystá na jednání v Bruselu. Dojde k rozbrojům kvůli uprchlíkům?

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Brusel/Praha - Brusel se připravuje na nového českého premiéra Andreje Babiše. Předseda Evropské rady a někdejší dlouholetý polský premiér Donald Tusk podle informovaných zdrojů vnímá skupinu V4 jako v unii dlouhodobě etablovanou a produktivní značku.

Ve čtvrtek a pátek se uskuteční summit EU. Tuskův blízký spolupracovník se nechal v úterý slyšet, že šéf vrcholných unijních schůzek bude chtít s Babišem diskutovat například o možnostech, jak pozitivním způsobem zapojit země Visegrádské skupiny do rozhodování EU.

"Myslím, že kolem a kolem jsou do něj vkládána očekávání, že to s ním bude 'normální byznys', že se nebude nějak extra projevovat," řekl Balázs Jarábik, analytik bruselského střediska Nadace Carnegie. Připomněl problémy, které s unijními institucemi mají Maďarsko a Polsko. "Myslím, že Brusel už chápe, že (Babiš) je daleko víc pragmatický a na přístup 'něco za něco' zaměřený, než jaký tu měl obrázek před volbami," podotkl Jarábik a připomněl obecně euroskeptické nálady české veřejnosti.

Podle europoslankyně Babišova hnutí ANO Dity Charanzové bude pro pozici Babiše mezi evropskými lídry důležité, jaký program představí jeho vláda - což do summitu ovšem známé nebude. "Čeká se, s čím přijede na summit. Názory, naladění, celkový dojem, ze kterých půjde usuzovat, jak se bude Česká republika stavět k unijní politice," řekla česká eurokomisařka a někdejší členka ANO Věra Jourová.

Visegrádské státy jsou v poslední době často chápány jako ty země, které narušují unijní jednotu a odmítají být solidární s ostatními členskými státy bloku. Nejvýrazněji to bylo slyšet při řešení migrační krize a setrvalém odmítání středoevropského bloku podílet se na realizaci i dalším plánování programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Tyto kvóty ale Tusk nyní sám označuje za nefunkční a unii rozdělující.

Babiš a další premiéři V4 ovšem chtějí ve čtvrtek v Bruselu ukázat, že v migrační krizi solidární jsou. Spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolo Gentilonim představí svůj příspěvek, celkem asi 35 milionů eur (přes 900 milionů Kč) do unijního fondu pro Afriku. EU z něj bude financovat zlepšení ochrany hranic Libye i snahu vylepšit situaci uprchlíků, kteří uvázli v této neklidné severoafrické zemi.

Podle europoslance zvoleného za ANO Petra Ježka to bude mít ale Babiš s migračním tématem v Bruselu složité. "Je obtížné najít nějaké nové téma, protože EU se té migrační agendě věnuje ze všech stran dlouho. A pokud hovoříme o pašerácích lidí, tak již přes dva a půl roku probíhá operace Sofie, která za tímto účelem byla spuštěna, takže bych řekl, že pokud to chceme nějakým zásadním způsobem ovlivnit, tak musíme přijít s nějakou zásadní myšlenkou," řekl ČTK Ježek s tím, že od Babiše zatím žádný takový návrh neslyšel.

Témata:  Andrej Babiš Donald Tusk EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy