Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konečně změna k lepšímu: Rusko a Čína uvítaly ochotu USA jednat s KLDR bez podmínek

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Peking/Moskva/Washington - Šéf americké diplomacie Rex Tillerson v úterý řekl, že Spojené státy jsou ochotné zahájit přímé vyjednávání s KLDR bez předběžných podmínek. Toto stanovisko dnes přivítaly Čína a Rusko.

Agentura Reuters Tillersonovo prohlášení označila za ústup od klíčového amerického požadavku, že KLDR musí nejprve přijmout téma zrušení jejího jaderného arzenálu jako součást vyjednávání.

Kladnou reakci Ruska tlumočil náměstek šéfa ruské diplomacie Sergej Rjabkov. Podobně se vyjádřil i na pravidelném brífinku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Do Pchjongjangu mezitím dorazila delegace ruského ministerstva obrany. Účel jejich návštěvy zatím není znám.

Tillerson v projevu na půdě zahraničněpolitické organizace Atlantic Council v úterý nicméně upozornil, že USA jsou stále připraveny zasáhnout vůči KLDR i vojensky. Prezident Donald Trump několikrát uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Témata:  Severní Korea Rusko Čína USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy