Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Okinawě spadlo okno z amerického vrtulníku na školní hřiště a zranilo dítě

Boeing AH-64 Apache
Boeing AH-64 Apache
Foto: usa.gov

Tokio - Americká armáda řeší další incident na Okinawě. Z vojenského vrtulníku spadlo okno a přistálo na školním hřišti. Desetiletý chlapec utrpěl lehké zranění. Minulý týden se stala podobná nehoda, když z jiné americké helikoptéry spadla součástka na střechu školky.

Představitelé města Ginowan uvedli, že v době neštěstí bylo před školou asi 50 dětí. Škola se nachází v blízkosti americké základny Futenma, která je dlouhodobě na ostrově předmětem sporů.

Spojené státy a Japonsko se již před 20 lety dohodly, že ji uzavřou a přesunou na jiné místo na ostrově. Plán ale stagnuje kvůli sporům, kam základnu Futenma přemístit. Mnozí místní lidé si navíc přejí úplný odchod amerických vojáků z ostrova.

Obyvatelé Okinawy si stěžují mimo jiné na nadměrný hluk a bezpečnostní rizika způsobená přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí a zvýšenou kriminalitu v okolí základen.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga dnes prohlásil, že Tokio čeká od americké strany vysvětlení nehody. Americká armáda označila nehodu za politováníhodnou a omluvila se za problémy, které místním obyvatelům způsobila.

Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47.000 amerických vojáků působících na japonském území. Plocha ostrova je přitom pouze 0,6 procenta rozlohy země.

Témata:  U.S. AIR FORCE Okinawa Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy