reklama

Fosfáty, které na sebe vážou vodu a zvyšují šťavnatost masa, nejsou v současnosti v mraženém mase používaném pro přípravu kebabu povoleny. Zatímco úřady některých zemí jako je Německo jejich používání tolerují, další státy včetně České republiky je při kontrolách považují za zakázané, což má rozhodnutí Evropské komise změnit.

Pro námitku proti němu hlasovaly především levicové skupiny v EP, podle nichž se výrobci kebabu snaží usnadnit si přimícháváním fosfátů práci na úkor kvality produktu, což je proti zájmům zákazníků.

"Výjimku můžete udělit jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A ty důkazy my zatím nemáme," řekl poslanec Pavel Poc (ČSSD), podle něhož EK vstřícným postupem vůči výrobcům kebabu postupuje nelegálně. Stejně jako on hlasovala pro námitku i další členka výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná (KSČM), podle níž je zákaz fosfátů v kebabu v zájmu spotřebitelů.

Zatímco výbor přijetí námitky doporučil, na plénu se pro její schválení nenašla potřebná většina hlasů. Proti byli zvláště pravicoví politici. "Důrazně se ohrazuji proti fámě, že Evropský parlament chce zakázat kebab. Nic takového nehrozí," uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN), podle něhož se fosfáty běžně používají při výrobě cukrovinek či slazených nápojů.

Proti námitce hlasovala také liberální poslankyně Dita Charanzová (ANO) či lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. "Fosfáty jsou výslovně připuštěny v čerstvém mase a je zcela konzistentní, aby tomu tak bylo i v mraženém," uvedla.

Loading...

0 komentářů Napište svůj názor

reklama