Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko se sešel s Dudou, varují před tlakem ze strany Ruska

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Charkov (Ukrajina) - Sblížit rozdílné názory na průběh a odkaz druhé světové války se dnes v Charkově pokusili ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho polský partner Andrzej Duda.

Přestože Varšava podporuje svého východního souseda v boji proti nátlaku Ruska, vyčítá Kyjevu nedostatečnou úctu k památce Poláků zavražděných ukrajinskými nacionalisty během válečných událostí.

Polští poslanci letos v létě označili vyvraždění zhruba 100.000 Poláků ukrajinskými banderovci na západoukrajinské Volyni za genocidu. Kyjev nad tím vyjádřil politování. Poláci tehdy také zabili mnoho Ukrajinců, odhady se pohybují od několika tisíc až po 20.000 ukrajinských obětí.

Na západě Ukrajiny opakovaně dochází k vandalskému poškození polských pomníků a hrobů. Polští nacionalisté zase letos na jaře ve vsi na východě země zbourali pomník Ukrajinské povstalecké armádě (UPA) nacionalistického vůdce Stepana Bandery.

"Dějiny by neměly ovlivnit strategickou povahu ukrajinsko-polských vztahů," prohlásil dnes Porošenko při setkání s Dudou. "Strategické partnerství zůstává trvalou zahraničněpolitickou prioritou Kyjeva i Varšavy," dodal podle agentury Unian.

Témata:  Petr Porošenko Andrzej Duda Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.