Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká pobřežní stráž zachránila více než 50 migrantů uvázlých na skále v moři

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Istanbul - Turecká pobřežní stráž dnes zachránila přes 50 migrantů, kteří uvázli na skalisku v Egejském moři u pobřeží turecké provincie Izmir. Do akce byly zapojeny dva vrtulníky a loď pobřežní hlídky, kterou zalarmovalo tísňové volání ztroskotaných.

Vrtulníky evakuovaly čtyři děti, ostatní byli do tureckého přístavního města Dikili přepraveni po moři. Splasklý nafukovací člun, na němž chtěli migranti přeplout do Řecka, byl nalezen na skaliscích, kde uvázli.

Agentury a média se rozcházejí v počtu zachráněných, většina z nich uvádí 68 osob, jiné se odvolávají na pobřežní stráž a píší o 51 migrantech. Turecký list Daily Sabah uvádí 83 osob.

V letech 2015 a 2016 zahynulo při pokusu přeplout z Turecka do Řecka přes 1000 migrantů a uprchlíků. Počet obětí znatelně klesl poté, co Evropská unie a Turecko loni v březnu uzavřely dohodu o migraci. V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecko do Řecka dostalo více než 857.000 migrantů.

Témata:  uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy