reklama

Tusk míní, že takzvané "kvóty na migranty" byly nefunkční a debata o jejich dalším využití státy unie pouze rozděluje. Německá kancléřka Angela Merkelová dala před zahájením summitu najevo, že má na věc jiný názor.

"Podklady jednání, které jsme dostali od předsedy Evropské rady, nejsou ještě dostatečné," řekla při příchodu na jednání Merkelová. Řízení migrace navenek je dobré a důležité, "ale potřebujeme i solidaritu uvnitř," dodala. Dublinský systém podle ní nefunguje, proto je potřeba hledat solidární řešení.

Také dosluhující rakouský kancléř Christian Kern Tuska kvůli návrhům v oblasti migrace kritizoval. "Principy myšlení, které vyjádřil v dopise, odmítám s nejvyšší možnou měrou," uvedl Kern.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes řekl novinářům, že se summit nebude soustředit na brexit. Ve svém vyjádření při příchodu na jednání se soustředil na migraci. Ačkoli nebudou k tomuto tématu žádné písemné výstupy, rozhovory mezi prezidenty a premiéry mohou být podle něj "političtější".

Vedle Marcona sedí na svém prvním summitu český premiér Andrej Babiš, po druhé ruce šéfa české vlády sedí švédský premiér Stefan Löfven.