Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové budou volit prezidenta 18. března. Putin je jasný favorit

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - První kolo prezidentských voleb v Rusku se uskuteční v neděli 18. března, případné druhé kolo o tři týdny později. Nejviditelnějším protivníkem současné hlavy státu Vladimira Putina je protikorupční aktivista Alexej Navalnyj.

O termínu voleb dnes rozhodla horní komora ruského parlamentu, která tak zároveň oficiálně odstartovala předvolební kampaň.

Putin oznámil svůj záměr ucházet se o čtvrtý mandát 6. prosince a ukončil tak týdny spekulací. Jeho popularita vse pohybuje kolem 80 procent, což činí jeho vítězství téměř nevyhnutelným, uvedla agentura AP.

Putin do voleb nepůjde jako představitel vládní strany Jednotné Rusko, nýbrž jako nezávislý kandidát. Podle ruských komentátorů tak chce zdůraznit svoji nadstranickost. "Doufám, že mě podpoří některé lidové skupiny, hnutí, strany... Chtěl bych být kandidátem se širokou podporou lidu," řekl prezident.

Aktivista Navalnyj sice vyjádřil záměr kandidovat, ale podle ruských zákonů se o vrcholnou funkci ucházet nemůže, protože byl pravomocně odsouzen za zpronevěru. Navalnyj proces považuje za politický.

Témata:  Vladimír Putin Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy