reklama

Vedení teroristické skupiny podle FSB vydávalo své rozkazy ze zahraničí s pomocí mobilní komunikační sítě Telegram.

Během operace zabavila policie i velké množství výbušniny, součástky k výrobě improvizovaných výbušných zařízení, automatické zbraně, náboje a extremistickou literaturu. Podle agentury Interfax FSB také zlikvidovala laboratoř pro výrobu výbušnin.

V února se obnoví pravidelné lety mezi Moskvou a Káhirou. Oznámil to dnes ruský ministr dopravy Maxim Sokolov. Ruské státní televizi řekl, že Egypt a Rusko musí ještě podepsat bezpečnostní protokol. Rusko však podle něj zatím nejedná o obnovení charterových letů do letovisek u Rudého moře, kdysi oblíbené destinace ruských turistů. To se chystá až v další fázi vyjednávání.

Ruský prezident Vladimir Putin při pondělní návštěvě Egypta řekl, že dohoda o obnovení letů by mohla být podepsána v nejbližší době. Pochválil Egypt za úsilí o zvýšení bezpečnosti na letištích.

Lety z Ruska do Egypta byly pozastaveny po pádu letadla Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet) na Sinajském poloostrově v roce 2015, kterou způsobil výbuch na palubě. O život přišlo 224 lidí, kteří se vraceli do Petrohradu z dovolené v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. K útoku na letadlo se přihlásil IS.