reklama

Při předchozích protestech demonstranti vlajky pálili a provolávali antisemitská hesla, což v zemi vyvolalo pobouření. Představitelé židovské komunity protiizraelské a protižidovské skandování na protestech z minulého víkendu odsoudili.

I na dnešním protestním průvodu se policie podle agentury AP snaží zabránit provolávání antisemitských sloganů. Hněv německých muslimů vyvolalo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a ohlášení úmyslu přestěhovat tam z Tel Avivu velvyslanectví USA.

Berlínská policie informovala, že účastníci dnešního pochodu byli na omezení, včetně zákazu nošení vlajek, upozorněni v arabštině i v němčině.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas v článku v týdeníku Der Spiegel zdůraznil, že má být kladen větší důraz na informace o holokaustu v integračních kurzech pro imigranty. Těch do Německa za poslední tři roky přišel více než milion. Mnozí z nich uprchli z Blízkého východu, což vyvolává obavy, že by v Německu mohly zesílit antisemitské nálady.

„Poučení o holokaustu by mělo být na těchto hodinách jednou z vůdčích myšlenek, a ne jen nějakou kapitolou německých dějin," napsal Maas. "Pro rasismus v Německu není místo a každému, kdo chce dlouhodobě zůstat v Německu musí být jasné, že bojujeme proti antisemitismu neonacistů a že nebudeme tolerovat ani jakýkoli antisemitismus, který sem přivezou imigranti," dodal ministr.