reklama

Jeho cílem prý bylo zajistit severokorejskému režimu příjmy ve výši desítek milionů dolarů, napsala agentura AP. Aktivity 59letého naturalizovaného Australana podle policie porušovaly sankce OSN i Austrálie proti KLDR.

Federální policie dnes uvedla, že zatčený Chan Han Choi prostřednictvím šifrovaných komunikačních kanálů jednal o dodávkách zbraní hromadného ničení. Také se prý snažil ujednat prodej severokorejského uhlí do Indonésie a Vietnamu. Vyšetřovatelé proti němu vznesli obvinění na základě více než dvacet let starého zákona o zbraních hromadného ničení, přičemž jde v Austrálii o první případ svého druhu.

"AFP (australská federální policie) má za to, že tento muž byl věrným agentem Severní Koreje, který věřil, že jedná ve prospěch nějakého vysokého vlasteneckého cíle," řekl asistent komisaře federální policie Neil Gaughan. Zadrženému prý hrozí až deset let vězení a úřady mu odmítli možnost propuštění na kauci.

Policie má prý důkazy o tom, že údajný ekonomický agent Pchjongjangu byl v kontaktu "s vysoce postavenými činiteli Severní Koreje". Čelí celkem šesti obviněním v souvislosti se snahami dohodnout prodej uhlí, naváděcího softwaru pro balistické střely a severokorejského zbrojního know-how jiným "mezinárodním entitám". Policie zároveň ujistila, že Chanovo počínání nepředstavovalo pro Australany žádné přímé ohrožení.

"Vím, že tato obvinění vypadají hrozivě. Chci proto jasně říct, že nenaznačujeme, že by se kdy na australskou půdu dostaly jakékoli zbraně nebo součásti střel," uvedl Gaughan. "Tvrdíme, že veškeré aktivity se odehrávaly v zahraničí," dodal.