Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku startuje kampaň k prezidentským volbám, pozornost přitahují Putin a Sobčaková

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Moskva - V Rusku dnes oficiálně začala kampaň k prezidentským volbám. O post hlavy státu se uchází 23 lidí, oficiální přihlášky mohou ale kandidáti předkládat až od dnešního dne po dobu zhruba tří týdnů.

Volby, které rozhodnou o obsazení funkce hlavy státu na příštích šest let, budou stát 15 miliard rublů (5,6 miliardy korun). Hlasování se uskuteční přesně v den čtvrtého výročí anexe Krymu, kterou velká většina Rusů přivítala.

Favorit voleb Vladimir Putin odstartoval svou kampaň de facto už minulý týden ve čtvrtek velkou bilanční tiskovou konferencí. V minulých volbách v roce 2012 získal Putin téměř 65 procent hlasů, v předminulých 71 procent. Putinův kremelský tým se údajně obává, že napřesrok bude tento ukazatel nižší.

Kromě Putina oznámili záměr kandidovat šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij, komunisté na svém sjezdu koncem prosince zřejmě vyšlou do boje svého předsedu Gennadije Zjuganova.

Z opozičních politiků chce kandidovat šéf liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij nebo televizní moderátorka Xenija Sobčaková. Ústřední postava ruské opozice Alexej Navalnyj kandidaturu oznámil, nicméně voleb se podle volební komise vzhledem k podmínečnému trestu zúčastnit nesmí.

Někteří kandidáti se do volebního boje zapojí víceméně symbolicky, o nejvyšší ústavní post se hodlají ucházet například předsedkyně strany Ženský dialog Jelena Semerikovová nebo zpěvačka Jekatěrina Gordonová.

Podle nedávného průzkumu činnost Putina v prezidentské funkci schvaluje kolem 82 procent Rusů. Druhé místo drží Žirinovskij s 11 procenty, třetí je Zjuganov s šesti procenty. Z opozičních osobností by pro Sobčakovou hlasovalo 0,2 procenta voličů, pro Navalného 1,2 procenta.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy