Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová i SPD se ženou do vlády. Jednání budou rychlá

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) věří, že sondovací rozhovory o vládě se sociální demokracií (SPD) bude možné uzavřít v polovině ledna. Kabinet by podle ní mohl vzniknout do března.

Obě strany tak očekávají, že sondovací rokování, které má začít kolem 6. ledna, bude velmi rychlé. Už na 14. ledna si totiž sociální demokraté předběžně naplánovali stranický sjezd, který by měl rozhodnout o tom, zda strana zahájí i jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy.

Merkelová dnes zopakovala, že cílem její strany je vytvořit stabilní vládu, nikoli takovou, která by se v parlamentu musela při různých hlasováních opírat o podporů různých stran. Narážela tak na úvahy sociálních demokratů o volnější koalici nebo o menšinové vládě CDU/CSU.

O možnosti dalších řešení, mezi něž patří i předčasné volby, by v takovém případě kancléřka a její konzervativní unie jednaly i s dalšími parlamentními stranami.

Současné komplikace jsou mimo jiné důsledkem výrazných změn, kterých v zářijových volbách doznal Spolkový sněm. Poprvé v něm zasedla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) a vrátili se do něj svobodní demokraté (FDP). CDU/CSU a SPD naproti tomu výrazně oslabily.

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy