reklama

Tato zakladatelka Moskevské helsinské skupiny v minulosti obdržela za obhajobu lidských práv řadu cen, mimo jiné Andreje Sacharova, Olofa Palmeho a Václava Havla.

Budoucnost Ruska závisí na občanské společnosti neméně než na vládě, avšak občanská společnost v zemi je ještě nezkušená a slabá, uvedla podle agentury TASS Alexejevová. "Pouze rozvoj občanské společnosti nám pomůže stát se skutečně demokratickým, právním a sociálním státem," zdůraznila.

Poděkovala za vyznamenání, které pro ni představuje ocenění za více než půl století práce v hnutí na obranu lidských práv, a to od samého vzniku. Hlavní heslo se od těch dob podle ní nezměnilo: "Respektujte ústavu!".

Státní ceny za úspěchy při ochraně lidských práv a v dobročinnosti zřídil Putin před dvěma lety. Váže se s nimi finanční odměna ve výši 2,5 milionu rublů (asi 930.000 Kč). Získat toto ocenění lze pouze jednou, poznamenal internetový list Gazeta.ru.

Alexejevová se v době Sovětského svazu zapojila do disidentského hnutí, v únoru 1977 ale musela pod hrozbou zatčení vlast opustit, uchýlila se proto do Spojených států. V USA se věnovala dějinám sovětského disentu a působila v rozhlasových stanicích Rádio Svoboda a Hlas Ameriky.