Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderné zbraně v KLDR: Vypukne v roce 2018 válka?

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Pro Severní Koreu byl rok 2017 velmi zvláštní. Po letech snahy, i přes výhrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa, se Kim Čong-unovi povedlo vyrobit mezikontinentální jadernou zbraň. Od této chvíle bude čím dál složitější s KLDR jednat. Co se v posledním roce svět o Severní Koreji dozvěděl nového? Ohlednutí za severokorejským rokem 2017 přinesl sever The National Interest

Pchjongjang si jde za svým cílem hlava-nehlava

To je možná nejdůležitější věc, kterou jsme se v uplynulém roce o severokorejském režimu dozvěděli. Severní Korea prostě bude mít jaderné zbraně, ať si o tom zbytek světa myslí nebo říká cokoli. Dokonce je připravena nést za vlastnictví jaderného arzenálu následky v podobě sankcí. Ty byly uvaleny na KLDR po krachu jednání šesti zainteresovaných zemí. V tuto chvíli je Severní Korea brutálně izolována.

Na stranu Spojených států se v záležitosti sankcí připojila i Čína. Navzdory těmto okolnostem Severní Korea odolala a pod velením Kim Čong-una neúnavně zkoumá nové možnosti bomb a raket. To, že KLDR i přes tyto věci odolala sílícímu světovému nátlaku, by mělo sloužit jako varování.

Je to důkaz toho, že se dnes může jakýkoli stát s dostatkem prostředků a s odhodláním pustit do výroby jaderných zbraní a nejspíš je i získá. Pokud se tato zdánlivě nemožná věc podařila Severní Koreji, proč ne jiným zemím?

Výhrůžky je nezastaví

V tomto bodě jde především o rétoriku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho drsná rétorika vůči KLDR byla nejspíš jen experimentem. Do té doby žádný státník takto slovně na Severní Koreu neútočil. Doufal snad, že Severokorejce zastraší? Vžďyť mluvil stejným způsobem, jakým Severní Korea komunikovala se světem poslední půl století. Pchjongjang například vyhrožoval, že přemění Soul, hlavní město Jižní Koreje, na "moře z ohně".

Trump se pokusil o podobný kousek - tvrdil, že na KLDR pošle takovou armádu, "která pomocí ohně a zuřivosti zcela zničí Severní Koreu". Není překvapením, že se toto "školácké popichování" minulo účinkem.

Severní Korea očekávaně na Trumpova nijak nereagovala, jen jej častovala urážkami. S odstupem času i americký státník musel přiznat to, že výhrůžky nikam nevedly. Také označil případný útok za obrovský risk. Po posledním raketovém testu KLDR na konci listopadu už Trump tolik impulzivně nereagoval a řekl pouze, že "se o to postará".

Nad bezpečností visí otazník

Máme se obávat o své bezpečí? To je nejspíš otázka, která nedá spát mnoha lidem na celém světě, když přijde řeč na Severní Koreu. Vzhledem k tomu, že KLDR vyvíjí svůj jaderný program, při čemž porušuje smlouvy NPT, otázky o bezpečnost jsou stále častější.

Dnes máme příliš málo informací o stavu severokorejských reaktorů, o jejich bezpečnostních protokolech, způsobech likvidace odpadu, údržbě, atd. Letos na podzim se propadl ve zkušebním středisku jaderných zbraní v Severní Koreji tunel a stát o tom mlčel. Se zprávou přišly až japonské noviny o pár měsíců později. Jihokorejští vědci nyní předpokládají, že pokračující testování v zařízení Punggye-ri může způsobit sesuv hory, což může uvolnit množství radiace tak velké jako při výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu.

Pokud se jednání mezi státy obnoví, jaderná síla bude pro Severokorejce silnou pákou ve vyjednávání. V současné době se jaderný program KLDR zlepšuje. Sám Kim Čong-un tvrdí, že by rád udělal ze Severní Koreje "nejsilnější jadernou velmoc na světě". Nevědomí ostatních zemí nepomáhá, nikdo neví, co se ve kterou chvíli může stát. Tento problém se navíc podle všeho v budoucnu výrazně zhorší.

Tyto problémy se v příštím roce nejspíš nevyřeší. Severní Korea neodtajní své plány a světoví vůdci si budou muset poradit, co s tím udělat. Čím rychleji program roste, tím více roste jaderné nebezpečí, které by se mohlo dotknout celého světa. To může dotlačit USA, Japonsko a Jižní Koreu, aby si opět sedly s KLDR k vyjednávání. Pokud se však Trump něco letos dozvěděl, je to fakt, že Severní Korea se za žádnou cenu svých jaderných zbraní nevzdá. Ty tak zůstanou na svém místě.

Témata:  Severní Korea Donald Trump jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy