Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN spočítala, kolik je na světě migrantů? Číslo jde do stamilionů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

New York - Organizace spojených národů odhaduje, že ve světě momentálně žije 258 milionů lidí mimo svou zemi původu. 26 milionů z nich tvoří uprchlíci a žadatelé o azyl.

Odbor OSN pro ekonomické a sociální záležitosti to dnes uvedl ve své zprávě o migraci ve světě, která vychází jednou za dva roky. Počet migrantů se podle ní globálně nadále zvyšuje.

Zahraniční migranti údajně v současnosti tvoří 3,4 procenta světové populace, což je o 0,6 procent více než na přelomu tisíciletí. V letošním roce žilo nejvíce imigrantů ve Spojených státech (49,8 milionu), za nimi následovaly Saúdská Arábie, Německo a Rusko (přibližně 12 milionů) a Británie (devět milionů). Nejvíce migrantů pak pochází ze zemí Asie (106 milionů) a Evropy (61 milionů).

OSN při sestavování pravidelné zprávy používá data ze sčítání lidu v jednotlivých zemích a čísla z "dalších statistických průzkumů". Podle zástupce generálního tajemníka OSN pro ekonomické a sociální otázky Liou Čen-mina tak vzniká spolehlivé vodítko, které státům pomáhá "překonávat mýty a nedorozumění o migraci" a činit politická rozhodnutí.

OSN bude za rok usilovat o schválení globální dohody o bezpečné, řízené a regulérní migraci. To je úmluva, která má "pokrýt všechny rozměry mezinárodní migrace komplexním a vyčerpávajícím způsobem".

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy