Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři noví astronauti přistáli na ISS, čekají na ně stovky projektů

Sojuz (kosmická loď)
Sojuz (kosmická loď)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Oběžná dráha - Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes přistála loď Sojuz MS-07 se třemi dalšími členy posádky. Stráví na oběžné dráze více než čtyři měsíce. Podle NASA je čeká práce spojená s přibližně 250 výzkumnými projekty například z oblasti fyziky a biologie.

Ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai doplní tým pracující v orbitálním komplexu na obvyklých šest členů.

Zatímco Tingle a Kanai jsou ve vesmíru poprvé, pro Škaplerova jde o třetí misi na Mezinárodní vesmírné stanici.

Sojuz MS-07 vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz-FG, která odstartovala v neděli z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Na Škaplerova, Tinglea Kanaie na stanici čeká stávající posádka, kterou tvoří Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin. Minulý čtvrtek se na Zemi vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy