Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozůstalým je třeba pomoci vrátit se do života, řekla Merkelová při odhalení památníku

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně byl dnes po poledni odhalen památník obětem teroristického útoku na vánoční trh, při němž přesně před rokem zemřelo 12 lidí a sedm desítek dalších bylo zraněno.

Smuteční akce na náměstí Breitscheidplatz se zúčastnila i kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier. "Teroristický útok z 19. prosince 2016 zanechal stopy v srdcích lidí v Berlíně i jinde," řekl při odhalení památníku berlínský starosta Michael Müller. "Ukažme teroristům společně, co nás dělá silnými, totiž schopnost žít s ostatními společně v míru a uchovat si v nás to nejlepší; to, co jim chybí - lidskost a víra v budoucnost," vyzval zúčastněné.

Podobné přání nese i památník samotný. "Za pokojné soužití všech lidí," stojí ode dneška na schodech vedoucích k Pamětnímu kostelu císaře Viléma, v jehož bezprostřední blízkosti loni atentátník vjel kamionem do davu na vánočním trhu. Jsou na nich jednotlivě zvěčněna i jména všech 12 obětí a země, z nichž pocházely.

Napříč památníkem, který byl dnes obložen světlými růžemi a fotografiemi některých obětí, se táhne dlouhá trhlina, která symbolizuje přelom, jenž útok v životech postižených i ve společnosti způsobil. Pozůstalí, včetně manžela zabité Češky Petra Čižmára, se dnes podíleli na zaplnění části trhliny zlatavým kovem, který má symbolizovat postupné hojení ran. "Já si myslím, že je důležité, aby tam ten památník byl. Aby se nezapomnělo na to, že se tady něco stalo," řekl Čižmár v pondělí českým novinářům.

Dnes - v den prvního výročí útoku - zůstal vánoční trh uzavřen, stejně jako některé okolní ulice. Na místě jsou stovky policistů a dalších příslušníků bezpečnostních sil, řada z nich s automatickými zbraněmi. Okolo náměstí Breitscheidplatz, které se nachází v západní části německé metropole, jsou také desítky policejních a záchranářských aut a nejméně jeden obrněný vůz.

Už dopoledne se v Pamětním kostele uskutečnila neveřejná mezináboženská bohoslužba. "Mnoho pozůstalých a zraněných - mnoho z nich - mělo po atentátu pocit, že je stát nechal na holičkách," prohlásil v proslovu v kostele prezident Steinmeier.

"Je potřeba udělat vše pro to, aby se lidé postižení loňským teroristickým útokem v Berlíně mohli co nejlépe vrátit do života," řekla Merkelová u památníku. Také ona sama se chce se poučit z chyb v přístupu k pozůstalým. Ti šéfku německé vlády začátkem prosince tvrdě kritizovali v otevřeném dopise. "Paní kancléřko, útok na náměstí Breitscheidplatz je také tragickým následkem politické nečinnosti vaší vlády," vyjádřili pozůstalí v listu své přesvědčení.

Merkelová tak učinila toto pondělí v předvečer prvního výročí tragické události. "Byly to velmi otevřené a ze strany lidí velmi přímé rozhovory," řekla dnes o asi tříhodinovém setkání, na němž se jí pozůstalí a zranění ptali na chyby úřadů i na pokrok ve vyšetřování.

"Pro mě - a to říkám za celou vládu - to znamená pracovat na tom, že ty věci, které nešly dobře, budeme dělat lépe," prohlásila dnes šéfka německé vlády poté, co na náměstí Breitscheidplatz položila svíčku k památníku 12 obětí útoku na vánoční trh. Je podle ní nutné dělat, co je v lidských silách, nejen v zájmu bezpečnosti, ale i proto, aby se lidé, jejichž život byl útokem zasažen, mohli co nejlépe vrátit do života. Dnešek je podle Merkelové nejen dnem smutku, ale i dnem vůle dělat věci lépe.

Témata:  Německo Angela Merkelová Berlín

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy