Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael chce bojkotovat rakouské ministry za FPÖ, spor se týká i šéfky diplomacie

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Izrael pozastavil navazování kontaktů s novými rakouskými ministry, které do vlády nominovala Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Podle listu Der Standard se bojkot bude týkat i ministryně zahraničí Karin Kneisslové, která FPÖ zastupuje v kabinetu jako nestranička. Lidovecký kancléř Sebastian Kurz vyjádřil naději, že se obavy Izraele podaří brzy rozptýlit.

FPÖ některá média označují za krajně pravicovou, někteří členové strany se netají svými antisemitskými názory. Izrael odmítá navazovat oficiální kontakty se členy FPÖ dlouhodobě a tento svůj postoj hodlá podle prohlášení prozatím zachovat. Premiér Benjamin Netanjahu pověřil ministerstvo zahraničí, "aby vypracovalo odborný posudek o povaze kontaktů s novou vládou" Rakouské lidové strany (ÖVP) a FPÖ.

V případě rezortů ovládaných zástupci ÖVP mohou být izraelské úřady v kontaktu přímo s ministry. To se týká i kancléře Kurze, uvedlo výslovně velvyslanectví židovského státu ve Vídni.

Rakouská vláda dnes oznámila, že na území bývalého nacistického koncentračního tábora Malý Trostinec nedaleko Minsku zřídí pomník desítce tisíc zde zavražděných rakouských Židů. Podle Kurze to je signál "jasného přiznání Rakouska k historické odpovědnosti a spoluvině".

FPÖ vznikla v 50. letech ze Svazu nezávislých, v němž se organizovali bývalí nacisté. Jörg Haider, který stranu vedl v letech 1986-2000, proslul svými antisemitskými a xenofobními výroky. Pobouření vyvolala především jeho urážka předsedy rakouské židovské obce Ariela Muzicanta. Haider o něm řekl, že nechápe, jak může být taková špína někdo, kdo se jmenuje Ariel. Izraelský vláda v roce 2000 Haidera označila za "nechtěnou osobu".

Témata:  Izrael Svobodná strana Rakouska Rakousko

Související

Aktuálně se děje

17. října 2024 13:18

Narozeniny Veroniky Žilkové: Fotka ukázala, čeho si herečka nejvíc váží

Ke slavným říjnovým oslavencům patří Veronika Žilková, která měla ve středu 63. narozeniny. A protože je v posledních letech dost aktivní na sociálních sítích, tak právě tam se její fanoušci dozvěděli, co během svého velkého dne dělala. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy