Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili vyzval Porošenka, aby odstoupil. Jste pro Ukrajince zklamání, napsal mu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Michail Saakašvili v otevřeném dopise vyzval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby dobrovolně odstoupil. Na Ukrajině se gruzínský exprezident politicky angažuje od roku 2015, kdy ho do země pozval Porošenko a udělal z něj oděského gubernátora. Pak se vše změnilo.

Saakašvili stále důrazněji prezidentovi vyčítal nejen tolerování korupce, ale i váhavé prosazování reforem.

Po roztržce s Porošenkem přišel nejen o post gubernátora, nýbrž i o ukrajinské občanství, a nyní mu hrozí obžaloba ze zločinného spiknutí a z napomáhání zločinecké organizaci, za což může jít až na pět let do vězení. Generální prokurátor Jurij Lucenko ale minulý týden řekl, že Ukrajina velice pravděpodobně Saakašviliho předá Gruzii, kde je stíhán kromě jiného za zneužití úřadu.

Saakašvili je momentálně šéfem ukrajinské strany Hnutí nových sil. "Vaše dobrovolná demise je téměř poslední krok k překonání politické krize, která se jinak bude dál prohlubovat. Prezident, jenž sklonil hlavu před vůlí národa a dobrovolně odstoupil, může počítat se zmírněním trestu a s milosrdností," napsal Saakašvili v otevřeném dopise, který v noci na dnešek zveřejnil na facebooku.

Znovu Porošenka obvinil z neochoty provést potřebné reformy a z "nekonečné chamtivosti, kterou ukrajinský lid nebude trpět". Neprovedené reformy a korupce podle Saakašviliho učiní z ukrajinského prezidenta "antihrdinu a největší zklamání pro Ukrajince".

Témata:  Michail Saakašvili Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy