Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s dětskými přistěhovalci v USA? Senát by mohl rozhodnout už v lednu

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – O osudu dětských přistěhovalců v USA by se mohlo rozhodnout už v lednu. V tu dobu by se problémem měl zabývat senát USA.

Předpokládá to republikánský senátor Jeff Flake, uvádí agentura Reuters. Budoucnost migrantů, kteří přišli do USA nelegálně jako děti, je nyní nejistá, protože prezident Donald Trump v září rozhodl o zrušení ochranného programu zvaného DACA.

Program zavedl bývalý prezident Barack Obama. Trump ale odmítl program dále prodloužit, zároveň ale vyzval Kongres, aby vypracoval zákon, který by místo DACA trvale vyřešil právní status někdejších dětských přistěhovalců.

K přijetí zákona vstřícného k mladým přistěhovalcům, o který se demokraté marně snaží více než deset let, je potřeba souhlas části republikánských zákonodárců, neboť Kongres je pod kontrolou republikánů.

Kongres má pro svou práci půlroční přechodné období, ve kterém mohou dotčení migranti stále ještě získat prodloužení svých víz. Pokud by Kongres zákon ve zmíněné lhůtě nepřijal, hrozilo by přibližně 800.000 lidí zahrnutých do programu vyhoštění.

Témata:  Donald Trump USA migrace Senát USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy