Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se postavilo na stranu Polska, chce vetovat řízení Evropské komise

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén oznámil, že jeho země je připravena vetovat dnes zahájené řízení Evropské komise (EK) proti Polsku. Jeho slova cituje agentura MTI. Postup komise dnes naopak podpořily Německo a Francie.

Unijní exekutiva míní, že v Polsku je ohrožena vláda práva, a spustila proto dosud nepoužitý postup, na jehož konci mohou být Varšavě pozastavena hlasovací práva v EU. Podle Semjéna jde o "bezprecedentní a ohromující" krok, kterým komise porušuje suverenitu Polska. 

Sama Varšava čin komise označila za politicky motivovaný a ministr spravedlnosti oznámil, že sporná reforma soudnictví bude pokračovat. Té komise vytýká, že umožní politické zásahy do "složení, pravomocí, řízení a fungování moci soudní".

"Polsko-maďarské přátelství a závazky maďarské vlády vůči smlouvám nám ukládají vystoupit proti kroku Evropské komise na všech fórech," uvedl maďarský politik. Tato reakce není překvapivá, maďarská vláda dlouhodobě slibovala, že případné postihy EK vůči Polsku zablokuje. 

Maďarsko se také opakovaně stalo terčem kritiky Bruselu za některé sporné kroky vlády nacionalistického premiéra Viktora Orbána včetně snahy o vládní kontrolu některých médií.

Podle Semjéna komise svým rozhodnutím zásadně narušuje suverenitu Polska a "svévolně trestá demokraticky zvolené vlády". Také jedná nespravedlivě, když některým státům umožňuje porušovat unijní dohody a poté zahájí "politicky motivované procedury" proti polské vládě.

Komise se obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení. Kvůli polskému zákonu o obecných soudech se komise dnes také obrátila na unijní soud.

Témata:  Evropská komise (EK) Polsko Maďarsko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy