Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost Lactalis stahuje část výrobků kvůli salmonelóze

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž/Praha - Největší francouzská mlékárenská společnost Lactalis stahuje ve Francii a ve světě další výrobky dětské výživy. Firma uvedla, že se jí podařilo identifikovat zdroj, který by mohl být původcem nedávných případů kojeneckých onemocnění salmonelózou ve Francii. 

Firma stáhne z trhu 720 šarží dětské výživy vyrobené od 15. února v severozápadní Francii. Začátkem měsíce podnik již stáhl více než 600 šarží.

„Distribuce dotčených šarží se dosud v Česku nepotvrdila. Státní zemědělská a potravinářská inspekce situaci sleduje," řekl ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Opatření se týká produktů značek Picot, Milumel a Taranis. Společnost oznámila, že podle jejích šetření ke kontaminaci došlo v první polovině roku v továrně Craon. O jaký druh kontaminace se jednalo, firma neuvedla. Firma působí i v České republice, v roce 2007 ovládla Mlékárny Kunín. Na zdejším trhu stojí na příklad za značkami sýrů President a Galbani.

Ve Francii se v posledních měsících podle úřadů po požití produktů firmy Lactalis nakazilo salmonelózou 31 kojenců, z toho 16 bylo hospitalizováno. Všichni již ale nemocnici opustili a vede se jim dobře.

Podle agentury AP zatím není jasné, zda onemocněly i děti v jiných zemích. Mluvčí firmy agentuře sdělil, že nejnovější stahování produktů se týká zhruba 30 států, nespecifikoval však kterých.

Témata:  salmonelóza Francie mléko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy