Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se připravují na válku. Jaké slabiny má jejich neobvyklý nápad?

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Americká armáda začíná čím dál více se svým vojenským arzenálem, který zahrnuje bomby naváděné GPS signálem, ozbrojené drony nebo špionážní kamery, které získávají informace z velké výšky, spoléhat na vesmírnou technologii. Co by se však stalo, kdyby se nepřítel zaměřil na vojenské satelity nebo jednoduše rušil GPS signál? O scénáři informoval australský server News.

Takového katastrofálního scénáře si je Pentagon vědom a aktivně se připravuje na to, kdyby na něj mělo dojít. "Naše struktura sil je dnes postavena na předpokladu, že máme GPS a satelitní komunikaci. Jsme s těmito systémy velmi nebezpeční," řekl pro News plukovník Richard Zellmann, velitel 1. kosmické brigády v Coloradu.

"Když byste si však odmyslíte všechny ty bojové nástroje a vrátili byste se do průmyslového věku, museli byste mít trojnásobnou početní převahu nad protivníkem. Přibližně 70 procent hlavních bojových systémů armády závisí na signálech vysílaných z vesmíru," řekl Zellmann, což je skutečnost, které si jiné země nevšimly.

"Vojska na celém světě začala chápat výhody, kterým se Spojené státy mohly těšit díky bezkonkurenčnímu přístupu do vesmírné oblasti," vysvětlil Zellmann nedávno novinářům.

Rusko a Čína vyvíjejí družice schopné manévrovat ve vesmíru, což jim může teoreticky umožnit zničení jiného obíhajícího tělesa. USA rovněž získaly satelity, které se mohou pohybovat na oběžné dráze a kontrolují nebo monitorují jiné vesmírné objekty.

Zellman však poznamenal, že je mnohem levnější a jednodušší, aby nepřítel narušoval nebo poškodil americké vojenské satelity, než aby vyvinul vlastní orbitální platformy. Jako příklad uvádí nízkonákladové rušičky, které, pokud jsou umístěné na správném místě, mohou způsobit zmatek s příchozími signály GPS, jež jsou často poměrně slabé.

Proto armáda opět začala vojáky trénovat, jak číst v papírové mapě, a námořnictvo je poučováno o tom, jak se orientovat podle hvězd s pomocí sextantu, který se poprvé používal v 18. století.

Američané se také snaží vyvinout nový systém navigace, který by byl nezávislý na GPS. Jeden z nich funguje na bázi tzv. "pseudolitů" - pozemní zařízení, která přenášejí signály podobné signálu GPS a jsou již používána v komerčním sektoru.

Další technologií, která se používá v letectví, je tzv. "inerciální navigační systém", který využívá řadu senzorů a gyroskopů pro výpočet polohy letadla nebo rakety. Přesnost těchto systémů však nejsou bez kalibrace, která je prováděna GPS, tolik přesné, což chce armáda změnit.

"Musíme být schopni v této oblasti pracovat," řekl v pondělí americký prezident Donald Trump při příležitosti odhalení nové národní bezpečnostní strategie, ve které dával důraz na vojenský význam vesmíru.

"Spojené státy soudí, že volný a svobodný přístup k práci ve vesmíru je neoddiskutovatelný. Jakýkoli škodlivý zásah nebo útok na kritické součásti naší vesmírné architektury, které přímo ovlivní naše zájmy, budou následovány odvetnou reakcí v době, místě a způsobem, který si vybereme," píše se v dokumentu popisujícím novou strategii.

Témata:  USA Donald Trump válka U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy