Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova exporadce v Británii vyhodili od doktorátu. Obvinil profesory ze zaujatosti proti Rusku

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington/Londýn - Trumpův bývalý poradve Carter Page nařkl profesory, u nichž se snažil neúspěšně obhájit v Británii doktorát, ze zaujatosti proti Rusku. Podle listu The Guardian chtěl získat titul na Londýnské univerzitě. Dostal ho ale až napotřetí v roce 2011.

Page v minulosti působil v Moskvě jako konzultant, v roce 2016 byl povolán do Trumpovy kampaně jako poradce pro zahraniční problematiku. V USA patří k osobám vyšetřovaným kvůli kontaktům na Rusko.

Trump coby kandidát při jednom setkání s novináři svého poradce představil jako "Cartera Page PhD". Z kampaně Page odešel loni kvůli nejasnostem kolem jedné z jeho návštěv Moskvy.

Page svou cestu k doktorátu považuje za podobné martyrium, jakým si musel projít Michail Chodorkovskij, poslaný na Sibiř. Svou první rigorózní práci na téma Přechod Střední Asie od komunismu ke kapitalismu předložil v roce 2008. Posoudit ji měli dva uznávaní odborníci v této problematice Gregory Andrusz a Peter Duncan a ti měli kandidáta také prověřit v osobním pohovoru.

Andrusz se nejprve domníval, že to bude rychlá záležitost u studenta ze Školy pro studium Východu a Afriky. Probrat se Pageovou prací ale nakonec bylo velmi zdlouhavé. Podle profesora bylo zjevné, že Pageovy znalosti sociálních věd "jsou téměř nulové", a zdálo, že "není obeznámen se základními koncepty marxismu a státního kapitalismu".

Špatně se vyvíjel i pohovor. "Page si zřejmě myslel, že když bude hodně mluvit, vyvolá dojem, že je dobře informován. Pravý opak byl pravdou," řekl Andrusz, podle nějž byl Page ohromen, když se dověděl, že neprošel. V posudku se uvádí, že práce je plná "opakování a neurčitých formulací" a nesplňuje kritéria pro udělení titulu. Uchazeč dostal 18 měsíců na přepracování.

Page novou verzi dodal v listopadu 2010. Podle posudku byla lepší, ale stále nesplňovala požadavky kladené na nositele titulu PhD. Když mu posuzovatelé řekli, že znovu neprošel, reagoval prý velmi rozrušeně. "Obvinil nás ze zaujatosti s tím, že jsme protiruští a protiameričtí. My jsem neutrální, ať za nás mluví fakta," řekl Andrusz. Duncan považuje Pageovo obvinění za nespravedlivé. "Rusky jsem se začal učit před 50 lety a od roku 1967 jsem byl třicetkrát v Rusku," řekl.

Oba muži pak odstoupili jako posuzovatelé Pageova snažení s tím, že se nenechají zastrašovat a obviňovat ze zaujatosti. Andrusze naprosto ohromilo, když se dověděl, že je Page v Trumpově týmu. Page nakonec titul získal, ale Škola pro studia Východu a Afriky odmítla zveřejnit, u koho prošel. Andrusz řekl, že mu nebylo jasné, proč Page usiluje o akademický titul. "Chtěl být bohatý. Tvrdil, že má kontakty na vysokých místech v Rusku a že jsou to jeho informátoři," řekl profesor, který za svou třicetiletou vědeckou kariéru dvakrát titul odepřel jedinému člověku, a to Pageovi.

Témata:  Velká Británie vysoké školy Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy