Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson přijel do Ruska: S Lavrovem si potykal, vztahy mezi zeměmi jsou ale na bodu mrazu

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Londýn - Do Ruska dnes přicestoval šéf britské diplomacie Boris Johnson, nějaké zásadní zlepšení vztahů mezi Londýnem a Moskvou ovšem čekat nelze. O krizi otevřeně hovoří i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Johnson přijel na návštěvu Ruska jako první ministr zahraničí Spojeného království po pěti letech. "Naše vztahy s Ruskem nemohou být normální, protože Moskva se dál pokouší destabilizovat situaci v evropských zemích, včetně Ukrajiny," zdůraznil Johnson ještě před odletem do Moskvy. "Jsme připraveni hájit naše zájmy," dodal.

Chmurnou předehru dnešního jednání podpořila i premiérka Theresa Mayová. Prohlásila, že má pro Rusko "velmi prostou zprávu: víme, co provádíte a neuspějete s tím". Premiérka řekla, že Johnson bude v Moskvě jednat přímočaře.

Už v neděli v rozhovoru pro list Sunday Times Johnson uvedl, že Rusko je "uzavřená, protivná, militaristická a nedemokratická" země. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v reakci prohlásila, že tyto výroky mohou Rusy jen rozesmát.

Dnešní jednání potvrdilo, že Londýn a Moskva se výrazně rozcházejí v názoru na řešení krizí na Ukrajině a v Sýrii, vyplynulo z tiskové konference obou ministrů. Británii vadí údajné vměšování Ruska do záležitostí evropských zemí, kybernetické útoky iniciované Moskvou a agresivní dezinformační kampaň, kterou údajně řídí ruská vláda. Lavrov si po schůzce stěžoval na "sérii agresivních a urážlivých prohlášení", která prý zazněla z Londýna.

Jonhnson a Lavrov v Moskvě posoudili širokou škálu světových problémů včetně situace v Libyi, Jemenu a Iráku.

Diskutovat v budoucnu podle agentury TASS chtějí o dopadu odchodu Británie z Evropské unie na britsko-ruský obchod nebo o spolupráci tajných služeb při zajišťování bezpečnosti při fotbalovém mistrovství světa, které příští rok hostí Rusko. Lavrov ovšem vidí problém v tom, že tuto spolupráci brzdí neochota britských rozvědek "plně spolupracovat" s ruskou tajnou službou FSB. Příčinou je kauza někdejšího ruského agenta Sergeje Litviněnka, kterého v Londýně v roce 2006 podle Londýna otrávili agenti Moskvy.

.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy