Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce Tálibanu je po smrti. Útok schválil přímo Obama

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Washington/Kábul - Americké ministerstvo obrany v sobotu večer oznámilo, že podniklo útok, jehož cílem byl vůdce Tálibanu Muhamad Mansúr. Podle představitelů ministerstva obrany byl Mansúr při útoku "pravděpodobně zabit". Pákistánská vláda ale pochybuje, že zabitý muž byl Mansúr a útoky USA kritizovala.

Útok v neobydlené oblasti na hranicích Afghánistánu a Pákistánu provedly bezpilotní letouny okolo šesté hodiny ranní. Mansúr měl společně s dalším teroristou cestovat ve vozidle po silnici jižně od města Ahmad Wal, uvedla americká stanice CNN. Od Pentagonu zatím ale oznámení Mansúrovy smrti nezaznělo.

Americký činitel agentuře AP řekl, že útok schválil prezident Barack Obama. Útok nastal v sobotu kolem 12:00 SELČ. Bílý dům oznámil, že USA po útoku informovaly afghánské a pákistánské vedení.

Pákistánské ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo Spojené státy, že neinformovaly pákistánskou vládu o útoku bezpilotními letadly na pákistánském území a útok označily za porušení svrchovanosti. Pákistán si také není jist, zda obětí útoku byl opravdu Mansúr. Podle něj hlavní oběť útoku nebyla zatím identifikována, měla pákistánský pas na jméno Valí Muhammad a právě se vrátila z Íránu.

"Mansúr byl vůdcem Tálibanu a aktivně se podílel na plánování útoků v Kábulu a po celém Afghánistánu. Představoval hrozbu afghánské společnosti a bezpečnostním silám, stejně tak našim vojákům a koaličním partnerům," uvedl na tiskové konferenci mluvčí Pentagonu Peter Cook.

"Mansúr byl překážkou v mírových jednáních a smíření mezi afghánskou vládou a Tálibanem. Bránil vůdcům Tálibanu účastnit se mírových jednání s afghánskou vládou, která by mohla přinést konec konfliktu," uvedl Cook.

"Po smrti Mully Umara (předchozího vůdce Tálibanu, pozn. red) a nástupu Mansúra do vedení spáchal Táliban mnoho útoků, které vyústily v smrt desetitisíců afghánských civilistů a vojáků, a také mnoha amerických a koaličních vojáků," dodal Cook.

Psali jsme:Kábul uzavře dohodu s islamistou Hekmatjárem, Taliban jednat o míru nechce Vysoký velitel Talibanu mulla Abdul Rauf agentuře AP řekl, že Mansúr zahynul při americkém náletu "v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem". Agentura DPA naproti tomu s odvoláním na telefonickou krátkou zprávu Talibanu uvedla, že hnutí Mansúrovu smrt i útok na jeho osobu popřelo. "Už jsme tyto nepodložené zprávy slyšeli, není to ale poprvé. Jen se s vámi chci podělit o mou informaci, že mulla Mansúr zabit nebyl," řekl velitel agentuře Reuters pod podmínkou anonymity.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vydaném svou kanceláří potvrdil, že americký útok na Mansúra se uskutečnil, nemohl ale potvrdit Mansúrovu smrt. Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh nicméně podle agentury AP prohlásil, že Mansúr je "více než pravděpodobně" mrtvý.

Členové amerického Kongresu útok ocenili. Demokrat Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, řekl, že kdyby se Mansúrova smrt potvrdila, byla by to pro Taliban velká rána, ne ale taková, aby se USA mohly z konfliktu v zemi stáhnout. Republikán John McCain uvedl, že "ze spravedlivého konce" vůdce Talibanu má radost, vyzval ale koalici k dalším útokům na toto hnutí.

Taliban uchvátil v Afghánistánu moc v roce 1996 a zavedl v zemi diktaturu na základě islámského práva šaría. Téměř 15 let po jeho svržení je však v zemi stále kolem 13.000 zahraničních vojáků, i když většina z nich se zabývá výcvikem příslušníků domácí armády a policie.

Témata:  Muhammad Mansúr Tálibán USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy