Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce Tálibanu byl neustálou hrozbou pro svět, komentuje jeho zabití John Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Neipyijto - Šéf americké diplomacie John Kerry, který je momentálně na návštěvě Barmy, se vyjádřil k zabití vůdce Talibanu. Podle něj mulla Muhammad Mansúr představoval "stálou bezprostřední hrozbu".

"Spojené státy včera (v sobotu) provedly v odlehlé oblasti u afghánsko-pákistánských hranic přesný vzdušný úder, zaměřený na vůdce Talibanu mullu Mansúra. Mansúr představoval pokračující, bezprostřední hrozbu" pro americký personál a Afghánce, citovala agentura Reuters Kerryho prohlášení na tiskové konferenci v Neipyijtu.

"Tato akce vysílá jasné poselství světu, že budeme nadále stát po boku našich afghánských partnerů v jejich úsilí o vybudování stabilnějšího, jednotného, bezpečného a prosperujícího Afghánistánu," řekl Kerry.

Kerry novináře informoval, že vedoucí činitelé Afghánistánu i Pákistánu byli o útoku na Mansúra uvědoměni, on osobně prý telefonicky kontaktoval pákistánského premiéra Naváze Šarífa. Kerry ale podle agentury Reuters neupřesnil, kdy se tak stalo. Podle předcházejících zpráv Bílý dům oznámil, že USA informovaly afghánské a pákistánské vedení po útoku.

Pentagon prověřuje, jestli se teroristu opravdu podařilo zabít. Útok přímo schválil prezident Barack Obama. Nezemřeli při něm žádní civilisté.

"Mansúr byl vůdcem Tálibanu a aktivně se podílel na plánování útoků v Kábulu a po celém Afghánistánu. Představoval hrozbu afghánské společnosti a bezpečnostním silám, stejně tak našim vojákům a koaličním partnerům," uvedl na tiskové konferenci mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Témata:  John Kerry Muhammad Mansúr Tálibán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy