Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet útoků na migranty v Německu klesl, politici přesto spokojeni nejsou

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Počet útoků na ubytovny pro uprchlíky v Německu výrazně klesl, dál ale podle zůstává vážným problémem. Povaha útoků se značně liší. Sahá od sprejování na budovy a poškozování majetku až po násilné trestné činy.

Spolkový kriminální úřad (BKA) od počátku roku do poloviny prosince zaznamenal v této souvislosti 264 trestných činů. Za 251 útoků byl podle policie extrémně pravicové zaměření pachatele či pachatelů.

V roce 2015 zaznamenaly německé úřady 1031 útoků na ubytovny, loni 995. Ačkoli letos jejich počet výrazně klesl, stále nedosahuje úrovně let před vrcholem migrační krize. V roce 2014 bylo hlášeno 199 případů útoků na ubytovny pro migranty, v roce 2013 "jen" 69.

Podle DPA stojí za poklesem počtu útoků na ubytovny s největší pravděpodobností snížení počtu lidí, kteří přicházejí do Německa, aby tam žádali o udělení azylu. Řada zařízení, která nouzově vznikala především v roce 2015, kdy do země přišlo 890.000 migrantů, mezitím své brány uzavřela.

Klesající počet útoků na ubytovny pro žadatele o azyl ale není podle německých politiků důvodem k radosti. "Míra xenofobie v naší zemi zůstává zahanbující," uvedl dnes ministr spravedlnosti dosluhující vlády, sociální demokrat Heiko Maas. Poslankyně za stranu Levice Petra Pauová upozornila, že sice klesá počet útoků na ubytovny, stoupá ale počet útoků na žadatele o azyl mimo zařízení, ve kterých žijí.

Témata:  Německo uprchlíci extremismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.