Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude po katalánských volbách? Německo vyzvalo ke smíru, Brusel trvá na svém postoji

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Barcelona - Ve čtvrtečních předčasných volbách v Katalánsku sice nejvíce hlasů obdržela promadriská strana Ciudadanos, absolutní většinu v parlamentu ale získali separatisté. Německá vláda vyzvala ke smíření a respektu ke španělské ústavě. Evropská komise podle listu El País uvedla, že se její pozice v otázce Katalánska nijak nemění.

Po čtvrtečním hlasování, které mělo podle přání Madridu ukončit vleklou politickou krizi, se podle španělských médií rychlé řešení situace nerýsuje. Katalánské strany už spolu začaly jednat, i v táboře separatistů ale panují značné rozpory.

Evropská komise (EK), která byla v uplynulých měsících častým terčem kritiky příznivců katalánské nezávislosti, uvedla, že se její pozice po volbách nemění. Brusel trvá na tom, že "katalánská otázka" je vnitřní záležitostí Španělska.

"Náš postoj ke katalánské otázce je dobře známý a pravidelně jsme jej opakovali na všech úrovních a to se nebude měnit," uvedl dnes mluvčí EK Alexander Winterstein.

"Doufáme, že současné rozdělení katalánské společnosti se podaří překonat a že bude za spolupráce všech politických sil ve Španělsku možné nalézt společnou budoucnost," uvedla dnes Ulrike Demmerová, mluvčí německé vlády kancléřky Angely Merkelové. "Jakákoli (katalánská) vláda bude muset jednat na základě vlády práva a španělské ústavy," dodala.

Témata:  Katalánsko Německo Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy