Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané pomohou Ukrajině s posílením obranného potenciálu, Kreml varuje před krveprolitím

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Washington - Ministerstvo zahraničí USA oznámilo, že Spojené státy posílí obranný potenciál Ukrajiny, která bojuje proti ruským separatistům v Donbasu. Kreml upozornil, že dodání bojových zbraní Kyjevu může rozpoutat další krveprolití.

Americké ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že pomoc USA je zcela obranného charakteru. "Ukrajina je suverénní zemí a má právo bránit se," uvedla diplomacie USA.

Televizní stanice ABC News v pátek informovala, že prezident Donald Trump zřejmě schválí prodej protitankových střel Ukrajině. Jakýkoli prodej musí schválit Kongres.

Jak ve středu s odvoláním na vládní činitele napsal list The Washington Post, americká vláda poprvé schválila prodej bojových zbraní na Ukrajinu navzdory faktickému zákazu, který vyhlásila ještě vláda prezidenta Baracka Obamy. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí listu rozhodnutí potvrdil a řekl, že vývozní povolení jsou vydávána "případ od případu".

Situaci na východě Ukrajiny by mohlo zhoršit rozhodnutí Ruska odvolat své zástupce ze Společného kontrolního a koordinačního střediska (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev.

Témata:  USA Ukrajina zbraně Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy