Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský prezident předložil avizovaný návrh zákona o protikorupčním soudu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko předložil vlastní návrh zákona o protikorupčním soudu. Parlament ve čtvrtek odhlasoval stažení jiného, poslaneckého návrhu téhož zákona, aby umožnil hlavě státu dát ke schválení jeho variantu tohoto normativního aktu.

Podle zprávy zveřejněné na webu zákonodárného sboru, Nejvyšší rady, Porošenko návrh předložil v pátek, přičemž dokument označil jako "neodkladný".

Pomalý postup při zřizování nezávislého protikorupčního soudu je jednou z hlavních překážek, která brání vyplacení úvěrů ve výši 17,5 miliardy dolarů (téměř 379 miliard korun) určených Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na podporu reforem na Ukrajině. Stažený poslanecký návrh zákona neodpovídal představám podporovatelů Ukrajiny, včetně MMF.

Prezidentův návrh prý obsahuje "nejlepší mezinárodní praxi v různých zemí, odborná doporučení specialistů OBSE a závěry Benátské komise".

Porošenko při páteční poradě s experty uvedl, že v posledních dvou letech orgány činné v trestním řízení předaly soudům téměř 5000 protikorupčních případů. "To jsou mimořádně povzbudivá čísla svědčící o změnách, k nimž v zemi došlo v rámci boje proti korupci," prohlásil šéf státu.

S Porošenkovým "optimistickým" pohledem na postup proti této kriminalitě ale zjevně nesouhlasí řada Ukrajinců. V jejich čele stanul bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina korupce

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy