Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na náměstí Nebeského klidu bylo zmasakrováno až 10 tisíc lidí. Tanky je rozmačkávaly na paštiku, napsal diplomat

Náměstí Nebeského klidu
Náměstí Nebeského klidu
Foto: Pixabay

Peking - Z odtajněných britských dokumentů vyplývá, že při krvavém zásahu čínských bezpečnostních sil proti demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 zahynulo nejméně 10 tisíc lidí.

Čínská armáda poslala v noci z 3. na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Na konci června 1989 čínská vláda uvedla, že při zásahu přišlo o život 200 civilistů a několik desítek příslušníků bezpečnostních sil.

Tehdejší britský velvyslanec v Pekingu Alan Donald ale v tajné diplomatické depeši napsal, že obětí bylo na náměstí Nebeského klidu minimálně 10.000. Tento údaj prý získal od přítele člena čínské státní rady, což je nejvyšší administrativní orgán, v jehož čele stojí premiér. Uvedl přitom, že jeho zdroj byl v minulosti spolehlivý a že "dokáže rozlišit fakta od spekulací".

Telegram, který britský ambasador Donald poslal den po masakru, tedy 5. června 1989, je uložen v britském státním archivu v Londýně.

"Studenty vyrozuměli, že mají hodinu na to, aby opustili náměstí, ale po pěti minutách na ně zaútočily tanky," napsal ambasador. "Studenti se chytili za ruce, ale byli sraženi tanky. Ty pak přejížděly znovu a znovu těla, rozmačkávaly je na paštiku a zbytky shrnul buldozer. Pozůstatky pak byly spáleny a hadicí spláchnuty do stoky," vylíčil velvyslanec. "Čtyři studentky prosily o své životy, ale skončily probodnuté bajonety," dodal.

Podle Donalda "se někteří členové státní rady (vlády) tehdy domnívali, že země je na pokraji občanské války".

Témata:  Čína Velká Británie historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy