Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peruánský exprezident Fujimori byl z vězení převezen do nemocnice

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Lima - Bývalý peruánský prezident Alberto Fujimori (79) byl v sobotu převezen z vězení do nemocnice kvůli poklesu krevního tlaku a srdeční arytmii. Zatímco mnozí Peruánci Fujimoriho považují za zkorumpovaného diktátora, podle jiných zemi vyvedl z hospodářské krize a potlačil levicové gerily.

Fujimori, který stál v čele Peru v letech 1990 až 2000, byl odsouzen k 25 letům vězení za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí mezi roky 1991 a 1992. Odsouzen byl i za korupci či odposlechy politických oponentů.

Prezident pravého středu Pedro Pablo Kuczynski se zřejmě kvůli zdravotnímu stavu bývalé hlavy Peru dostane pod tlak, aby Fujimoriho propustil, napsala agentura Reuters. Tento krok by mohl vést k přeskupení politických spojenectví a vyvolat protesty.

Sám Kuczynski tento týden ustál hlasování o odvolání, kterému čelil kvůli podezření z korupce. Opozice uvedla, že prezident musel deseti zákonodárcům výměnou za podporu přislíbit, že Fujimoriho propustí.

Témata:  Peru

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy