Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradecku od svíčky vzplál rodinný dům, škoda 400 tisíc

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Stěžery - V noci na dnešek ve Stěžírkách na Hradecku hořel rodinný dům, vzplál od zapalené svíčky. Oheň způsobil škodu přibližně 400.000 korun. Jeden člověk se nadýchal zplodin. Záchranáři ho ošetřili na místě.

"Požárem byla zasažena spodní část domu. Hasiči provedli na místě průzkum, zda se požár nerozšířil i do vyššího patra domu. Celý dům byl zakouřený, ale asi po půlhodině zásahu se podařilo jednotkám šíření požáru zastavit," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Zásah ve Stěžírkách, které jsou místní částí obce Stěžery, trval asi dvě hodiny. Mluvčí dodala, že lidé by neměli nechávat svíčky bez dozoru. Hořící svíčka nebo prskavka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet, upozorňuje server požáry.cz. Ještě ve vzdálenosti 8 – 10 centimetrů od plamene svíčky teplota přesahuje 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které doma neopatrně necháte v blízkosti hořící svíčky.

Rizikové jsou také věnce, které si lidé dělají sami doma. Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které od plamínku svíčky chytlo. Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat.

Témata:  Vánoce život požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy